Vliegwieltraining

Vliegwieltraining

Sinds 2018 hebben we binnen de praktijk de mogelijkheid om vliegwieltraining in te zetten bij de revalidatie. Vliegwieltraining vraagt eerst een actieve spierverkortende aanspanning, direct gevolgd door een actieve spierverlengende afremming. Voor de kundigen onder ons, feitelijk een omgekeerde plyometrie van krachttraining. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat dit een goed middel is om bindweefseltrekkracht te versterken, iets wat bij krachttraining erg belangrijk is.

Het koord waaraan getrokken wordt zit vast aan een as. Als het wiel draait, wordt het koord om de as heen gewikkeld. Door extra gewichtschijven vast te maken aan de as, wordt de oefening zwaarder en moeilijker gemaakt.

Hieronder enkele voorbeelden van een toepassing van de vliegwieltraining.

Een roeibeweging in squadpositie. Goed voor benen, billen, core, rug en armen. Nuttig voor bijvoorbeeld een roeier in herstel na een blessure.

Een werpsporter of iemand met arm- of borstspiergerelateerde klachten kan met deze ‘pec fly’ aan de vliegwiel een nieuwe krachtprikkel getraind krijgen.

Voor liesblessures (veel voorkomend bij voetballers en andere balsporters) is dit een voorbeeld van een uitvoering. Bij alle krachtoefeningen van de Vliegwieltraining wordt flinke aanspraak gemaakt aan de rompstabiliteit (in het Engels Core Stability). Een degelijke rompstabiliteit is vaak een vereiste om de dagelijkse sport veilig uit te voeren.

Binnen het team zijn meerdere collega’s getraind in de behandeling van uw klachten met deze trainingsmethode. Uw therapeut bepaalt met u of dit ingezet kan worden in de behandeling.

De vliegwieltrainer staat in de gymzaal op de Boesemsingel.

[de sporter op de video’s is een stagiair geweest bij ons in de praktijk. Hij heeft schriftelijk toestemming gegeven voor deze demonstratievideo op onze website en social media.]