Bekkenfysiotherapie
Bekkenfysiotherapie in Bodegraven en Reeuwijk
In het begin van de jaren tachtig kwam er aandacht voor bekkenbodemproblemen, aanvankelijk opgemerkt binnen de zwangerschapsbegeleiding. In de daaropvolgende jaren breidde de behandeling van deze klachten zich snel uit, waardoor niet alleen vrouwen, maar ook mannen en kinderen behandeld werden. Aanvankelijk lag de focus vooral op urineverlies, maar later werden ook klachten zoals het niet kunnen ophouden van ontlasting en pijn bij geslachtsgemeenschap behandeld. Tegenwoordig is bekkenfysiotherapeutische begeleiding voor en na operaties aan de blaas, baarmoeder of prostaat een vast onderdeel van multidisciplinaire zorg. Daarnaast is de behandeling van bekkenpijn, al dan niet gerelateerd aan zwangerschap, een belangrijk aspect van bekkenfysiotherapie.
Wat houdt bekkenfysiotherapie in?
Bekkenfysiotherapie richt zich op klachten zoals:
- Ongewild verlies van urine of ontlasting
- Niet te onderdrukken aandrang om te plassen of te ontlasten
- Moeite met ontlasting
- Verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
- Pijn in de onderbuik, rond de anus of geslachtsorganen
- Pijn bij geslachtsgemeenschap gerelateerd aan de bekkenbodem
- Begeleiding voor en na operaties in de onderbuik
- Bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap en bevalling
- Fysiotherapeutische begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling
Bekkenbodemdysfuncties
Een dysfunctie betekent dat iets niet functioneert zoals het zou moeten. Bij de bekkenbodem kan dit inhouden dat er sprake is van te weinig spierkracht, onvoldoende controle over de spieren of juist een te hoge spierspanning. Omdat de bekkenbodem invloed heeft op het functioneren van de blaas, endeldarm en seksuele functies, kunnen verschillende klachten optreden, zoals:
- Moeite met het ophouden van urine, windjes of ontlasting
- Aandrang die moeilijk te onderdrukken is
- Een gevoel van verzakking
- Moeite met plassen of ontlasten
- Pijn in de onderbuik, onderrug of rondom de geslachtsorganen
- Bekkenpijn
- Pijn bij geslachtsgemeenschap
- Erectiestoornissen
Bekkenklachten rondom de zwangerschap
Veel vrouwen ervaren tijdens hun zwangerschap klachten rond het bekken, wat kan leiden tot pijn in de lage rug, het bekken en de benen. Deze klachten worden beïnvloed door beweging en belasting en verdwijnen vaak na de bevalling. Soms blijven de klachten echter langer aanhouden, variërend van voortdurende pijn tot klachten rondom de menstruatie. Dit staat bekend als peripartum bekkenpijnsyndroom, bekkeninstabiliteit of symfysiolyse. Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, wat nodig is voor de bevalling, maar deze instabiliteit kan ook klachten veroorzaken.
Bekkeninstabiliteit kan ook veroorzaakt worden door een trauma, zoals een val of een sportblessure. Bij klachten die wijzen op bekkeninstabiliteit is het belangrijk rekening te houden met de verminderde belastbaarheid van het bekken door bijvoorbeeld meer rust te nemen en zware taken te beperken.
Wist u dat ons sportprogramma ZwangerFit en MamaFit bedoeld is om u veilig en vertrouwd fit te houden tijdens de zwangerschap? Op deze pagina is er meer over te lezen!
Overactieve bekkenbodem
De bekkenbodem, een laag van dunne spieren onderin het bekken, kan zowel te zwak als te gespannen zijn. Een overactieve bekkenbodem kan klachten veroorzaken zoals:
- Pijn in de onderbuik, onderrug en bekkenbodem
- Pijn rond de geslachtsorganen
- Moeite met plassen of het volledig uitplassen
- Regelmatige urineweginfecties
- Obstipatie en problemen bij ontlasting
- Aambeien
- Pijn bij geslachtsgemeenschap
- Erectiestoornissen
Een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut kan helpen bij het herkennen en behandelen van te hoge spierspanning, en richt zich op het op een gezonde manier legen van blaas en darmen, evenals het ontspannen van de bekkenbodem tijdens seksuele activiteiten. De behandeling wordt altijd afgestemd op de specifieke klachten van de patiënt. Er zijn meerdere manieren waarop de bekkenfysiotherapeuten u helpen kan. Zo kan de behandeling bestaan uit krachtoefeningen, adviezen, oefeningen voor thuis en informatie. Ook is het bij geregistreerde bekkenfysiotherapeuten mogelijk dat er inwendig onderzoek gedaan wordt en dat er gebruik gemaakt wordt van de MAPle. Dit gebeurt uiteraard altijd na een goede uitleg en met uw instemming. In de nabije toekomst kunnen we ook echo-apparatuur gebruiken om de diagnostiek te verbeteren.
Onze bekkenfysiotherapeuten
In ons team werken twee geregistreerde bekkenfysiotherapeuten, Gaike en Ilona. Zij mogen alle behandelingen geven die nodig zijn om bekkenklachten te behandelen. Het team bekkenfysiotherapie wordt ondersteund door Marieke. bij haar kunt u terecht voor bekkenpijn tijdens de zwangerschap. Bent u op leeftijd en heeft u incontinentieklachten? Dan kunt u ook terecht bij onze geriatriefysiotherapeute Paula. Onderling is er laagdrempelig overleg en contact mogelijk, zodat u altijd de juiste zorg krijgt!
Als u graag een afspraak wil maken, gebruik het inschrijfformulier of bel de praktijk. Heeft u nog vragen? Dan kunt u natuurlijk ook bellen, het contactformulier invullen of een bericht via Whatsapp sturen. We maken dan graag tijd voor u!